Hungary United Kingdom Germany
Bejelentkezés




Név (kötelező)

Email cím (kötelező)

Tárgy

Üzenet

captcha

Vegetáriánus receptek

Vegetáriánus receptek

Megosztott főzés vega ötletekkel

Pár szó a főzésről

            Gyakran gondban vagyunk: mit főzzünk, mit tegyünk az asztalra, hogy az ízletes és emellett tápláló legyen.
Amikor a családtagok nem egyszerre vegetáriánusok, eleinte nehéznek tűnik kiszakadni a megszokások közül. Sajnos azonban annyira eltértünk az egészséges táplálkozás medréből, hogy rajtunk, nőkön van a felelősség, hogy valamelyest próbáljuk visszaterelni ezt a folyamatot.
A gabonák fogyasztása több ezer évre nyúlik vissza. Hála Istennek, hogy mára újra terítékre kerültek, és könnyen beszerezhetővé váltak szinte mindenki számára. A gabonák hamar elkészülnek, rendkívül gazdagok ásványi anyagokban, vitaminokban, fehérjékben, és a tészta egy részét ki lehet váltani velük.
Ebben a füzetben apró ötleteket találsz arra, hogyan vegyítheted a megszokott ételeket olyan módon, hogy a „húsevők”, és a „vegások” is kedvükre ehessenek, és a gabonáknak is jusson hely hagyományos ízeink között.
Minden ötlet a jóga érdeme, amely kicsit más szemmel engedi láttatni étkezési szokásainkat.
Javaslom, kísérletezz, alkoss Te is kedved szerint a konyhában!

Vega ötletek:

A leveseket olaj nélküli rántással is sűríthetjük, főleg akkor, ha a második fogás „nehezebb”. Ez könnyen elkészül: egy kanál teljes kiőrlésű lisztet simára keverünk kevés pirospaprikával, és apránként felengedjük hideg vízzel. Simára keverjük a „rántást”, és mielőtt a leves elkészül, összefőzzük vele.
A hagyományos olajos rántás egészségesebb, ha teljes kiőrlésű lisztből készül.
A levesek és főzelékfélék, köretek ízesítésére kiváló a bio vegeta, ami bio boltokban kapható.
A petrezselyemzöldnek csak a szárát főzzük az ételbe. Az apróra vágott leveleit csak tálaláskor (vagy a kihűlt levesbe) szórjuk, így a C-vitamin tartalmát, és az ízét megőrzi.
A kenyeret jól ki lehet váltani tönkölybúza lepénnyel. Készítése: egy maréknyi liszthez adunk egy evőkanál olajat, és annyi vizet, hogy sűrű, formázható tésztát kapjunk. Ezt két kisebb cipóba osztjuk, a fakanál nyelével egy kisebb deszkán kinyújtjuk, és kevés olajban, serpenyőben megsütjük mindkét oldalát. Bármit lehet mellé enni, amit a kenyérhez, de tészta kiváltására is nagyszerű, ilyenkor összetördeljük a lepényt. Ha beplanírozzuk, és kisütjük, kiválthatjuk vele a rántott húst.
A tésztát, nokedlit jól lehet helyettesíteni gabonával, például kölessel. Ez úgy készül, hogy a kölest négyszeres vízmennyiségben addig pároljuk, míg puhára duzzadnak a kölesszemek. Tetejére kerülhet túró, káposzta, tört burgonya, vagy édes feltét. Nagyon tápláló, és melegítő gabona.
Finom nasit lehet keverni joghurtból, gyümölcsből, mézből. Magunk is elkészíthetjük a házi joghurtot. Ehhez a házi tejet felforraljuk, majd amikor középmelegre hűlik (kb. 45°C-ra), akkor kisebb üvegekbe öntjük, amelybe előzőleg tettünk egy kanál bolti joghurtot. Apránként adjuk hozzá a tejet, hogy simára elegyedjen a joghurttal. Meleg helyen 5-6 óra alatt megalszik, ekkor az üvegekre rátesszük a tetőt, és hűtőszekrénybe tesszük. Pár napig felhasználható az így elkészített házi joghurtunk.
A süteményekből kihagyhatjuk a margarint, helyette vajat használunk. Egy linzertészta alaprecept: 50 dkg liszt, 1 sütőpor, pici só, 15 dkg porcukor, 1 tojás, 15 dkg vaj, 2dl tejföl. A lisztet elkeverjük a sütőporral, a sóval, a porcukorral, eldörzsöljük a felengedett vajjal. Hozzáadjuk az egész tojást, a tejfölt, és összegyúrjuk. Két cipóba osztjuk, kinyújtjuk. Tölthetjük almával, mákkal, dióval, kókusszal tetszés szerint.
Az édességek úgy készülnek, hogy mind a gyomornak, mind az időnknek kedvezőbbek, mint hagyományos, megszokott nassolnivalóink.

 

Szójaszeletek töltelékkel és cékla salátával
(töltött csirke kiváltására)

Hozzávalók:
1 csomag szójaszelet (csirkecomb)
bio vegeta
teljes kiőrlésű száraz kenyér
kevéske reszelt sajt
1 fej vöröshagyma
olaj
só, bors, majoránna, petrezselyemzöld
kevés kefir, vagy 1 tojás

Elkészítés:
A szójaszeleteket megáztatjuk (vagy kis ideig főzzük), majd a benne maradt nedvességet kinyomjuk.
Töltelék: A hagymát olajon megfonnyasztjuk, összedolgoztuk az előzőleg beáztatott, és kifacsart kenyérrel. Sózzuk, fűszerezzük. Kevés kefirrel (vagy tojással) fellazítjuk, hogy összeálljon.
Egy tűzálló edény aljára kevés olajat öntünk. Erre fektetjük a szójaszeleteket, picit még megsózzuk ha szükséges, és borsozzuk. Ennek a tetejére kanállal halmokat teszünk a töltelékből. Az így elkészített töltelékes szeleteket megpirítjuk. (Ha kicsi az adag, akkor egy melegszendvics sütőben is elkészíthetjük el, közben időnként fordítva a szeleteken, hogy megpiruljanak.) Mielőtt teljesen megsülne mindez, kevés reszelt sajttal meghintjük, és ezt is rápirítjuk.
A csirkecombokat hagyományos töltelékkel töltjük meg, és sütjük őket a sütőben.
Tört burgonyával, cékla salátával tálaljuk.

Zellerszeletek sajttal és tejföllel

Hozzávalók:
1 nagyobb fej zeller (csirkemell filé)
1 nagy doboz tejföl
15 dkg reszelt sajt
olaj
só, bio vegetea
rizs, zöldségek
Elkészítés:
A zellerszeleteket megkenjük tejföllel, megszórjuk reszelt sajttal, majd a kiolajozott szendvicssütő lapjára fektetjük. Megpirítjuk mindkét oldalukat.
Másképpen: a zellerszeleteket planírozzuk: liszt, tojás, reszelt sajt (bőven), és egy kiolajozott tepsibe fektetjük őket, (ha csirkemell is sül mellette, akkor alufóliával választjuk el), majd tejföllel leöntjük a tetejét. Fólia alatt puhítjuk a sütőben, majd azt levéve megpirítjuk.
Ami mellette sül: csirkemelleket előző napon klopfoljuk, beáztatjuk fokhagymás tejbe. Másnap sózzuk, planírozzuk az előbb leírt módon, és tejföllel megkenjük, sütjük.
Rizi-bizivel tálaljuk, amely készülhet barna rizsből is.

Elkészítés:
Elkeverjük a kétféle lisztet, a mákot és a sót. Az élesztőt megfuttatjuk kevés cukros langyos tejben. Melegítünk tejet, felolvasztjuk a vajat, majd összedolgozzuk mindezt a lisztes keverékkel. Hagyjuk kelni egy órán át.
A megkelt tésztát kinyújtjuk ujjnyi vastagra. Szívecskéket (vagy más formákat) szúrunk ki a tésztából. Tetejüket megkenjük pirospaprikás vízzel, megszórjuk szezámmaggal. Sütőben megsütjük.

Kirántott zeller burgonyasalátával

Hozzávalók:
1 nagyobb fej zeller (csirkemell filé szeletek)
teljes kiőrlésű búzaliszt
olaj
1 kg kiló burgonya
2 fej lila hagyma
2 szár zöldhagyma
só, bors
kaukázusi kefir

Elkészítés:
A zellert megtisztítjuk, mossuk, és ujjnyi szeletekre vágjuk. Megpároljuk pici só és ételízesítő társaságában. Pár kanál lisztet elkeverünk annyi vízzel, hogy palacsinta-sűrűségű massza legyen. A puha szeleteket így planírozzuk: először a masszába, majd morzsába mártom, ami szintén barna kenyérből készült. Azonnal forró olajba tesszük őket, és aranyszínűre sütjük.
Amikor csirkemellet rántunk ki, előző nap érdemes fokhagymás tejbe áztatni. Másnap sózzuk, planírozzuk, sütjük ki a szeleteket.
Köretnek: A burgonyát héjában megfőzzük (vagy sütjük), és őket is felkarikázzuk. Egy nagyobb tálba téve ízesítjük sóval, borssal, és összekeverjük a karikára vágott lila és zöldhagymával. Amikor tányérra kerül a köret, leöntjük kaukázusi kefirrel.

Borsóleves grízkockával

Hozzávalók:
leveshez:
1/2 kg borsó
3 répa, 2 zöldség, 1 karalábé,
egy paradicsom, egy paprika (idényben)
1 fej vöröshagyma
1 kanál teljes kiőrlésű búzaliszt
só, pirospaprika, szemes bors, köménymag, ételízesítő
petrezselyemzöld

grízkockához:
10 dkg búzadara
fél lilahagyma, 1 szár zöldhagyma, fél pirospaprika (vagy más zöldség)
ételízesítő

Elkészítés:
A borsót, a megtisztított és összevágott zöldségeket felengedjük vízzel, megsózzuk. Amikor felfőtt mindez, beletesszük a fűszereket, a petrezselyemzöld szárát, és a karikára vágott hagymát. Puhára főzzük az egészet. A főzés végén berántjuk a levest.
A grízkockához egy lábasba 2-3 ujjnyi vizet engedünk. Beletesszük az apróra vágott zöldféléket, felfőzzük. Amikor forr a víz, akkor a darát vékony sugárban öntjük a vízbe, közben kevergetve sűrűre főzzük. Ezután ezt a masszát egy olajjal megkent deszkára öntjük, kihűtjük. Hidegen kockákra vágjuk, és levesbetétként adjuk. (Így a tojás kimarad, és ízes levesbetétet kapunk.)

Pirított szójakockák párolt burgonyával

Hozzávalók:
1/2 csomag szójakocka (1/2 kg csirkemáj)
3 fej vöröshagyma
3 paradicsom, 3 paprika
só, pirospaprika, bors
1 dl paradicsomlé
kevés olaj

Körethez:
1 kg burgonya
kevés morzsolt kukorica
1 répa lereszelve
só, ételízesítő

Elkészítés:
A hagymákat karikára vágjuk, kevés olajban arany szírűre pirítjuk. Hozzáadjuk a szójakockákat, és kérget pirítunk rá. Ezután beletesszük az összevágott paprikát (lehet egy kis erőset is), és paradicsomot. Fűszerezzük, felöntjük kevés vízzel, és puhára főzzük mindezt. A paradicsomlevet a főzés végén adjuk hozzá.
Májjal elkészítjük ugyanezt, de azt csak tálaláskor sózzuk.
Köret:
A megtisztított burgonyát hasábokra vágjuk. Egy széles edénybe tesszük (pl. rozsdamentesbe), közé szórjuk a kukoricát, és a durvára reszelt répát. Kevés sót teszünk rá, és ételízesítővel fűszerezzük. Leöntjük annyi vízzel, hogy épp az alján legyen csak. Erre egy jól záródó fedő kerül, és ez alatt párolódik a köret, néha megforgatva egy lapáttal, hogy egyenletesen puhuljon. A végén petrezselyem zöldet hintünk rá.

Gulyásleves vega módra

Hozzávalók:
negyed csomag szójakocka, vagy 1 fej zeller, illetve (negyed kiló sovány marhahús)
répa, zöldség, karalábé, zeller
pár darab burgonya
1 fej vöröshagyma
babérlevél, só, szemes bors, pirospaprika, köménymag
ételízesítő, egy kanál teljes kiőrlésű búzaliszt
petrezselyemzöld

Elkészítés:
A szójakockákat szendvicssütőben kicsit megpirítjuk. Az edénybe belerakjuk a megtisztított, és feldarabolt zöldségeket, a szóját, és a karikára vágott hagymát. Sózzuk, és amikor felfőtt, a fűszereket és a kockára vágott burgonyát is hozzáadjuk. A pirospaprikát a végén adjuk hozzá a liszttel simára keverve, mikor már puhára főtt a „gulyás”.
Készülhet olajos alappal is a leves, de akkor is csak leheletnyi olajon pirítjuk meg a kockára vágott hagymát, így kerül rá a (szójakocka vagy zeller). Ezzel is pirítjuk még, öntünk alá kevés vizet, fűszerezzük, és félig megfőzzük. Ezután bő lére engedjük a levest, hozzáadjuk a zöldségeket, és ha újból felfőtt, akkor a többi fűszert és a burgonyát is. Készre főzzük.

Lebbencsleves

Hozzávalók:
lebbencstészta
kb. 5 db burgonya
2 fej vöröshagyma
1 paradicsom, 1 paprika (idényben)
petrezselyem, pici zeller zöld
só, ételízesítő
pirospaprika, teljes kiőrlésű liszt

Elkészítés:
A lebbencstésztát megpirítjuk kissé a szendvicssütőben. A burgonyát kockára, a hagymát karikára vágjuk. Sós vízben felfőzzük mindezt, beledobjuk a paradicsomot, paprikát, az ételízesítőt, és a zöldet. Ha puhára főttek a belevalók, pirospaprikás rántással besűrítjük a levest. A zöld leveleit csak a kihűlt leveshez adjuk.

Gyros ízesítésű szója (zeller) mártással

Hozzávalók:
fél csomag szójakocka, vagy egy fej zeller (csirkemell csíkokra vágva)
Gyros fűszerkeverék
olaj
Mártáshoz:
4 doboz natúr joghurt
5 db csemege uborka, vagy 1 kígyóubi
fehérbors
só, biovegeta
2 cikk fokhagyma
köretnek párolt (vagy sült) burgonya

Elkészítés:
A szójakockákat forrásban lévő biovegetás vízzel leöntjük, hagyjuk duzzadni őket. Ezután leöntjük a levet róla (burgonya alá felhasználjuk), és közé keverjük a Gyros fűszerkeveréket, így hagyjuk állni jó negyedórát. Ha zellerrel készítjük, akkor a felkockázott zellert fűszerezzük meg.
Teflon edényben olajat hevítünk, beletesszük a fűszeres szóját vagy zellert, és kissé megpirítjuk, majd pároljuk. Ha  elkészült, félre téve fedő alatt melegen tartjuk.
Köretnek burgonyát párolunk kevés vegetás vízben, fedő alatt.
Mártáshoz az uborkát finomra reszeljük a sajtreszelőn (lehet héjával is), majd kinyomjuk a levét. Hozzáadunk pici sót, ízlés szerinti fehérborsot, az összezúzott (vagy lereszelt) fokhagymát, végül a joghurtokat. Tálaláskor a tányérra téve ebbe mártogatjuk a sült szóját (zellert).

Lencsefőzelék

Hozzávalók:
1 csomag lencse
só, pirospaprika
1 fej vöröshagyma
darabka citromhéj
2-3 babérlevél
2 evőkanál teljes kiőrlésű búzaliszt
1 nagy doboz tejföl (élőflórás)
kevés füstölt sajt reszelve

Elkészítés:
A lencsét előző nap vízbe áztatjuk. Másnap átöblítjük, annyi vízben tesszük fel főni, ami éppen ellepi. Sózzuk, és mellé dobjuk a babérleveleket, valamint a citromhéjat (savanyításra). Amikor puhára főtt a lencse (hamar készen van), a füstölt íz megadására reszelünk bele kevés füstölt sajtot. A hagymát kockára vágjuk, megfonnyasztjuk az olajban, hozzáadjuk a lisztet, majd a pirospaprikát, ezzel berántjuk a lencsét. (A tejfölt jobb tálaláskor belekeverni az élőflóra miatt).

Fasírozott lencséből

Hozzávalók:
20 dkg lencse
só, bors, majoránna,
1 gerezd fokhagyma
búzakorpa
zsemlemorzsa (lehet barna kenyérből)

Elkészítés:
A lencsét előző este beáztatjuk, másnap sós vízben puhára főzzük. Kihűtjük, leöntjük a levét, és a maradékot is kinyomjuk belőle szűrőn keresztül. A lencsét áthajtjuk a húsdarálón a fokhagymával együtt.
A híg masszához adunk fűszereket, és annyi búzakorpát, hogy vizes kézzel gombócokat tudjunk formázni. Ellapítjuk őket, majd morzsába forgatjuk. Szendvicssütő tálcáján kissé megpirítjuk mindkét oldalukat.
Burgonyakörettel, vagy főzelékhez feltétként fogyasztható. (A maradék lencsefőzeléket jól fel lehet így használni.)

Fehérbab leves

Hozzávalók:
30 dkg apró szemű fehérbab
3 répa
2 petrezselyemgyökér és zöld
1 karalábé
fél paprika és paradicsom
1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma
só, szemes bors, pirospaprika
biovegeta
reszelt tészta
egy kanál liszt

Elkészítés:
A babot előző este melegvízbe áztatjuk. Másnap odatesszük főni sós vízbe. Mikor a bab félig a megpuhult, hozzáadjuk a zöldségeket, a petrezselyem szárát összekötve, a karikára vágott hagymát, és a fokhagymát egészben. Fűszerezzük, így főzzük tovább. Mielőtt elészül a leves, belefőzzük a reszelt tésztát, majd paprikásan berántjuk. (aki tészta nélkül eszi, szedhet ki a levesből előtte). A petrezselyemzöldet frissen adjuk hozzá.

Petrezselymes újburgonya

Hozzávalók:
1 kg újburgonya
petrezselyem bőven

olaj

Elkészítés:
A burgonyát beáztatjuk vízbe, váltott vízzel megmossuk, és megtisztítjuk. Ezután zacskóba tesszük, öntünk mellé egy kanál sót, és jól megdörzsöljük, hogy a héj nagy része lejöjjön. Szűrőben még egyszer átöblítjük a sótól, és a héjdarabkáktól. (Nem kell hosszas időt tölteni a pucolgatással).
Egy jól záródó, vastag falú edényben kevés só és víz hozzáadásával megpároljuk az egészben hagyott gumókat. Ha megpuhult, leöntjük róla a vizet.
Teflon edényben annyi olajat melegítünk, hogy éppen elterüljön az alján. A burgonyát időnként megkeverjük, rázogatjuk, így pirítjuk meg, majd mielőtt elkészül, az összevágott petrezselymet hozzáadjuk. Ha még tovább pirítjuk a zölddel, akkor kissé kesernyés ízt ad a burgonyának, (ilyenkor a vitamin elillan).

Mellé saláta illik, valamint frissen kirántott, ropogós zöldségek (pl. cukkíni, gomba, pattiszon), de a zöldségekkel önmagában is megállja a helyét.

Túrós tészta helyett: köles túróval

Hozzávalók:
fél bögre köles
2 bögre víz
25 dkg tehéntúró
1 natúr joghurt
szezámmag

Elkészítés:
Egy jól záródó tetejű edényben a kölest négyszeres mennyiségű vízben megfőzzük.
A szezámmagot takaréklángon egy kisebb lábasban megpirítjuk, rázogatva közben.
Tálalásnál a megfőtt kölesre túrót tördelünk, megszórjuk a pirított szezámmaggal, és meglocsoljuk joghurttal.
Amikor egyébként túrós tészta készül, ez a könnyű étel hamar elkészül mellette. Aki szereti, a szalonnát szintén kiválthatja szezámmaggal.

Zöldséges burgonyaköret

Hozzávalók:
1 kg burgonya (újból finomabb)
10 dkg borsó
2 répa
biovegeta, só
petrezselyemzöld

Elkészítés:
A burgonyát kockákra vágjuk. Széles edényben kevés vízzel az alján megpároljuk a borsó és répakarikák, és pici só társaságában. Vegetával megszórjuk, majd tálalásnál finomra vágott petrezselymet hintünk rá.
Önmagában valamilyen salátával is megállja a helyét.

Tökfőzelék

Hozzávalók:
1 kisebb tök
1 fej vöröshagyma,
2 cikk fokhagyma
fél citrom
só, pirospaprika, teljes kiőrlésű liszt
kapor
2 dl tejföl

Elkészítés:
Legyaluljuk a tököt, majd kevés sóval, és a finomra vágott kaporral pároljuk. Közé keverjük az apróra vágott vörös- és fokhagymát is.
Amikor a tök megpuhult, citromlével savanyítjuk ízlés szerint. Egy kanál lisztet szitálunk rá, pirospaprikával színesítjük, és óvatosan hozzáadjuk a tejfölt is. (Olaj nincs a főzelékben, így egy nehezebb étel, pl. egy bableves mellé illik.)

Káposztás kukorica, vagy köles (káposztás tészta helyett)

Hozzávalók:
1 fej édeskáposzta
1 bögre kukoricadara, vagy köles
olaj, só, bors (ha kell)

Elkészítés:
A káposztát lereszeljük, finoman megsózzuk, megdinszteljük pici olajon. (Amikor a mellette tészta is készül, kiveszünk a kásához egy adag káposztát.)
A kukoricadara alá is öntök egy kanál olajat, majd annyi vizet öntök rá, hogy bőven ellepje. Fedő alatt puhára főzöm, annyira, hogy sűrű massza legyen. Ebből a masszából kanállal szaggatok a tányérra galuskákat, és a tetejére szórom a káposztát. Lehet kölessel is készíteni, akkor 1 bögre kölest 4 bögre vízzel pároljuk meg. Aki szereti, borsot is tehet rá.

Borsópörkölt kukoricával

Hozzávalók:
1 kg friss borsó, vagy egy csomag mirelit
olaj
só, bors, pirospaprika
3 paradicsom, és paprika (csak idényben)
2 fej vörös hagyma
1 kanál liszt
1 bögre kukoricadara

Elkészítés:
A hagymát kockára vágjuk, megdinszteljük kevéske olajon. Erre kerül a feldarabolt paprika és paradicsom. Sózzuk, fűszerezzük, és egy lecsós alapot főzünk belőle. Amikor már félig megpuhult mindez, beleöntjük a borsót, tovább ízesítjük. Főzés végén egy kanál teljes kiőrlésű lisztet szitálunk a tetejére, és elkeverjük, hogy a sűrűségét megadja.
A sűrű kukoricakása nagyszerűen illik mellé (előzőleg leírt), míg mások nokedlivel fogyasztják inkább.

Karalábé leves

Hozzávalók:
2 fej zsenge karalábé
3 répa, 2 zöldség
petrezselyemzöld
1 kávéspohár barna rizs
2 kanál liszt,
1 dl tej
só, pár szem feketebors, biovegeta

Elkészítés:
A karalábékat a reszelő durva fokán legyaluljuk. A répa, zöldségkarikák, és az összekötött petrezselyemszárak társaságában megfőzzük, fűszerekkel ízesítjük. A barnarizst külön edényben puhára főzzük (ha előtte beáztatjuk, hamarabb elkészül), és csak a habarás előtt adjuk a leveshez. A lisztet elkeverjük a tejjel, majd behabarjuk a levest.
Tálalás előtt bőven megszórjuk friss petrezselyemzölddel.

Borsóleves másképpen

Hozzávalók:
1 kg friss, vagy egy csomag mirelit borsó
2-3 burgonya
1 nagy fej zsenge (fehér) karalábé
3 répa, 2 zöldség, petrezselyem
só, biovegeta, pirospaprika
1 kanál liszt a rántáshoz

Elkészítés:
A zöldségeket és a karalábét apróra vágjuk, feltesszük főni a borsóval együtt. Forrás után adjuk hozzá a vegetát, majd mikor kicsit puhulni kezdenek a belevalók, a burgonyát is beleöntjük. Mikor megfőtt a leves, berántjuk, petrezselymet hintünk rá utólag.
Borsó helyett finomra aprított brokkolival is ízletes a leves.

Burgonyás-zöldbabos

Hozzávalók:
fél kiló zöldbab
1 kiló burgonya, lehetőleg új
4 tojás
2 dl tejföl, 2 dl tej
2 dkg vaj, 2 dkg liszt
darabka sima és füstölt sajt
olaj, só, vegeta,
2 cikk fokhagyma

Elkészítés:
A tepsit kiolajozzuk, a nyers, karikára vágott burgonyát lefektetjük benne. Tetejére szórunk sót és vegetát. Erre kerül a karikára vágott kemény tojás, ha valaki nem eszi, egy részt kihagyunk a tepsiben. A nyers, összevágott zöldbabot elterítjük, erre jön a besamell, amelyben a két cikk zúzott fokhagymát és a tejfölt elkevertük.
Besamell: a lisztet elkeverjük a hideg tejjel, majd beledobjuk a vajat, és kevergetve addig főzzük, míg sűrű mártást nem kapunk.
Fólia alatt puhára pároljuk mindezt, majd azt levéve, megpirítjuk. A reszelt sajtot csak a sütés végén tesszük rá, így pirítjuk ropogósra.

Karalábé leves töltelékkel

Hozzávalók:
1 nagy fej zsenge karalábé
3 répa, 2 zöldség
1 dl tej
1 kanál liszt
só, biovegeta
Töltelékhez:
1 kifacsart zsemle vagy barna kenyér szelet
1 tojás
só, bors, majoránna, petrezselyemzöld
1 fej vöröshagyma
pici olaj

Elkészítés:
A karalábét és a zöldségeket apróra vágjuk, a sós, vegetás vízben puhára főzzük. Behabarjuk liszttel és tejjel a levest.
Közben elkészítjük a tölteléket másik edényben. A olajon megfonnyasztjuk a felaprított hagymát, majd elkészítjük az előzőleg beáztatott, kifacsart kenyérrel, a fűszerekkel, és a tojás hozzásütésével a tölteléket.
Szendvicssütő lapját megolajozzuk, ezen pirítjuk meg az ellapított töltelék mindkét oldalát. Az így elkészített levesbetét tálalásnál kerül a leveshez. (Aki kevésbé szereti a zöld ételeket, a töltelékkel barátságosabbá lehet tenni az ilyen leveseket.)

Burgonyás köles (burgonyás tészta kiváltására)

Hozzávalók:
1 bögre köles
1 fej vöröshagyma
5-6 burgonya
só, pirospaprika, bors
2 paprika és 2 paradicsom (idényben)

Elkészítés:
A hagymát kockára vágjuk, olajban megfonnyasztjuk. Erre kerül az összedarabolt burgonya, és a fűszerek. Kevés lében hagyjuk megpuhulni, majd szűrőlapáttal kiszedjük, és összetörjük a burgonyát. A fűszeres burgonyapüré visszakerül a lébe, összekeverjük vele.
Közben a kölest pici sóval, 4 bögre vízzel puhára pároljuk.
Tálalásnál a megpuhult köles tetejére kerül a tört burgonya.

Tejfölös fejtett bab

Hozzávalók:
1 bögre frissen fejtett szemes bab
2 dl tejföl
1 kanál liszt
só, bors, pirospaprika
1 fej vöröshagyma
kevés olaj
kukoricadara (vagy liszt és tojás)

Elkészítés:
Az olajban megfonnyasztjuk a hagymát, majd a babot rátesszük, fűszerezzük és vízzel felengedve puhára főzzük. Ezután behabarjuk sűrűre. A kukoricadarát (nokedlit) készítjük el mellé.

Kukoricás-burgonyás leves

Hozzávalók:
2 cső zsenge kukorica, vagy fél csomag mirelit
4-5 db burgonya
2 fej vöröshagyma
kevés olaj, só, pirospaprika
1 dl tej
2 kanál teljes kiőrlésű liszt
biovegeta, majoránna

Elkészítés:
A megmosott, kisebb kockára vágott burgonyát, a kukoricát, és a felkarikázott hagymát felengedjük vízzel, sózzuk ízlés szerint, fűszerezzük, és puhára főzzük. A lisztet simára kavarjuk a tejjel, és mielőtt elkészül, behabarjuk a levest.

Túrós tejfölös köles

Hozzávalók:
fél bögre köles
két bögre víz
¼ kg tehéntúró
2 dl tejföl
szezámmag

Elkészítés:
A kölest a négyszeres vízben puhára főzzük. Erre kerül a túró, a tejföl, és a pirított szezámmag.

Bazsalikomos patisszon, vagy padlizsán (csirkemell)

Hozzávalók:
1 patisszon, vagy 1 padlizsán (csirkemell)
1 fej vöröshagyma
bazsalikom, só, olaj, fehérbors
1 citrom

Elkészítés:
Az olajon megfonnyasztjuk a finomra vágott vöröshagymát, majd a kockára vágott csillagtököt átsütjük rajta. Ezután hozzáadjuk a bazsalikomot, borsot, kevés citromlevet, és gyengén sózzuk. Pici vízzel felöntjük, és puhára pároljuk. Rizi-bizi illik mellé.
(Bazsalikomos csirkemellnél a húst vékony csíkokra vágjuk, az olajon fehéredésig sütjük, adunk hozzá bort, kevés húslevest, fűszerezzük, és összefőzzük.)

Cukkíni sütve

Hozzávalók:
1 cukkíni (hús)
1 kg burgonya
só, olaj
tetszés szerinti fűszer, lehet grill is
2 paprika, 2 paradicsom
2 fej vöröshagyma, 2 fokhagyma

Elkészítés:
A felszeletelt cukkínit fűszerezzük, és kiolajozott tepsibe fektetjük. Tetejére a felkarikázott hagyma és zöldségek kerülnek, melléje burgonya. Lehet sütni húst is mellette, ilyenkor alufóliát teszünk a cukkíni és burgonya alá, így külön sül a húsos létől. Az egészet lefedjük fóliával, majd amikor puhára párolódott, levesszük azt, és megpirítjuk.

Zeller „Sztroganoff módra” (csirkemell)

Hozzávalók:
1 fej zellergumó
20 dkg gomba
4 db savanyú ubi
2 dl tejszín
1 fej vöröshagyma
olaj, só, bors
2 dkg vaj
kis kanál mustár.

Elkészítés:
A vajon megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát, majd rátesszük a kockára vágott zellert. Kicsit megpirítjuk-pároljuk, majd felöntjük annyi vízzel, ami éppen ellepi. Hozzáadjuk a gombát, uborkát, fűszereket, készre pároljuk. Rizi-bizi illik mellé.

Zellerpörkölt kölessel

Hozzávalók:
1 fej zellergumó
1 fej vöröshagyma
2-3 evőkanál olaj
só, bors, pirospaprika,
2 paradicsom, 2 paprika (idény szerint)
1/2 bögre köles

Elkészítés:
A hagymát üvegesre pároljuk az olajban. Beletesszük a felkockázott zellert, fűszerezzük, majd hozzáadjuk a kölest, és négyszeres mennyiségű vízben az egészet puhára pároljuk.
Hamar elkészülő, tápláló téli étel. Bármilyen saláta jól illik mellé.

Gombapörkölt kölessel

Hozzávalók:
½ kg gomba
1 fej vöröshagyma
olaj
só, bors, pirospaprika
2 paradicsom, 2 paprika (idény szerint)
½ bögre köles

Elkészítés:
Hasonlóan az előző recepthez, csak itt a megtisztított, összevágott gombából készítünk pörköltet. A gombához külön víz nem kell.

Zellerkrémleves

Hozzávalók:
1 nagy fej zeller
1 kanál liszt, pici tej
só, bors, őrölt szerecsendió
petrezselyemzöld

Elkészítés:
A zellert kockára vágjuk, és kevés vízben puhára pároljuk. Kihűtjük, finomra turmixoljuk. Ezután vízzel felöntjük, felforraljuk, behabarjuk a liszttel és a tejjel. Tálalásnál fűszerezzük, megszórjuk bőven petrezselyemzölddel.

Köles mákkal, dióval

Hozzávalók:
1 bögre köles
20 dkg mák, vagy 20 dkg dióbél
tej
méz, vagy szőlőcukor

Elkészítés:
A kölest két bögre vízzel feltesszük főni, pici sót teszünk bele, majd amikor a vizet magába szívta, megpuhult, egy bögre tejet öntünk még hozzá. Készre főzzük. Tálaláskor a tetejét megszórjuk darált mákkal, vagy dióval, valamint szőlőcukorral (mézzel).
Finom, tápláló, melegítő étel.

Székelykáposzta vega módra

Hozzávalók:
1 zellergumó
1 fej vöröshagyma
olaj, só, bors, pirospaprika
1 kg savanyú káposzta
2 dl tejföl

Elkészítés:
A kockára vágott hagymát megfonnyasztjuk, erre tesszük a kockára vágott zellert, és a fűszereket, valamint a savanyú káposztát. Felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje, és puhára főzzük az egészet. Tejföllel, barna kenyérrel tálaljuk.

Lencse kölessel (nokedlivel)

Hozzávalók:
30 dkg lencse
1 fej vöröshagyma
kicsi olaj
só, pirospaprika, bors
2 dl tejföl
1 kanál liszt
1/2 bögre köles
2 bögre víz
(vagy nokedlihez: liszt, tojás)

Elkészítés:
A lencsét előző este beáztatjuk. Az olajon megfonnyasztjuk a hagymát, rádobjuk a megmosott lencsét, fűszerezzük, sózzuk, majd felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje. Puhára főzzük, és behabarjuk.
A kölest megpároljuk, aki szereti, nokedlivel eszi.

Árpa karalábépörkölttel

Hozzávalók:
árpa
karalábé
só, bors, pirospaprika
olaj
hagyma

Elkészítés:
Az árpát főzés előtt tizenkét órával beáztatjuk. Másnap háromszoros vízmennyiséggel 1 óra alatt puhára főzzük, pici só hozzáadásával.
A hagymát kockára vágjuk, üvegesre pároljuk az olajban. Beletesszük a kockára vágott karalábét, fűszerezzük, és kevés vízben félpuhára főzzük.

Barnarizs csicseriborsóval

Hozzávalók:
20 dkg barnarizs
10 dkg csicseriborsó
olaj, só, bors, pirospaprika
hagyma, fokhagyma

Elkészítés:
A csicseriborsót 24 órára beáztatjuk. Másnap kétszeres vízmennyiségben a gázra tesszük, pici sóval ízesítjük, és egy óra alatt kis lángon puhára főzzük
A barnarizst szűrőben átmossuk. Kevés olajon megpirítjuk kissé, majd bő vízzel felengedve, a lángot takarékra véve ezt is egy órán át főzzük. Mikor elzárjuk a lángot, még hagyjuk dagadni fedő alatt.
Pörköltes alapot készítünk az olajból, hagymákból, beletesszük a leszűrt csicseriborsót, fűszerezzük, kicsit átfőzzük, a csicseriborsó levével felengedve, majd rizskörettel tálaljuk.

Vörös lencse brokkolival

Hozzávalók:
20 dkg vörös lencse
egy kisebb fej brokkoli
pár szem burgonya
só, bazsalikom, borsikafű
olaj, 1 fej hagyma
kevés füstölt sajt

Elkészítés:
Az összevágott hagymát kevés olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a vöröslencsét, pici sót, félpuhára főzzük. Ezután kerül mellé a brokkoli, a kockára vágott burgonya, és a fűszerek. Kevés vízben puhára pároljuk az egészet. Tetejére lehet füstölt sajtot reszelni.

PÁSTÉTOMOK, SALÁTÁK

Abált szalonna helyett: paprikás sajt

Hozzávalók:
30 dkg Trappista sajt (ha lehet, szögletes)
két fej fokhagyma
pirospaprika, só, bors

Elkészítés:
A sajt tetejét és oldalát kockásan beirdaljuk. Elkészítjük a paprikás keveréket: a zúzott fokhagymát, csipet sót, borsot, és pirospaprikát összekeverjük, ezzel megkenjük a sajtot.        Hűtőben kicsit összeérleljük az így elkészített paprikás „szalonnát”.

Búzacsírás pástétom

Hozzávalók:
tasakos búzacsíra
só, bors, majoranna
egy fej vöröshagyma
két evőkanál olaj
víz

Elkészítés:
A hagymát kockára vágjuk, megfonnyasztjuk pici olajban. Erre kerül a búzacsíra, amit felengedünk annyi vízzel, ami éppen ellepi. Sózzuk, fűszerezzük ízlés szerint, majd felfőzzük, hogy masszává váljon. Kihűtjük, pástétomként használjuk.

Köles pástétom

Hozzávalók:
köles
só, bors, paprika, borsikafű
tejföl
fokhagyma, zöldhagyma

Elkészítés:
A kölest ötszörös mennyiségű vízben teljesen puhára főzzük. Elzárjuk a lángot, és még 10 percig hagyjuk dagadni a fedő alatt. Fűszerezzük, majd ha kihűlt, hozzáadjuk a lereszelt fokhagymát, zöldhagymát. Villával kicsit megtörjük még, majd elkeverjük kevés tejföllel. Pirítós kenyérrel tálaljuk.

Nyers céklasaláta

Hozzávalók:
cékla
citrom
méz

Elkészítés:
A céklát nyersen finomra lereszeljük, majd mézzel, citromlével ízesítjük. Kicsit hagyjuk állni, hogy az ízek összeérjenek.

Sárgarépa-cékla-retek saláta

Hozzávalók:
2 nagyobb sárgarépa
2 fej cékla
1 kisebb fekete retek
1 citrom
olívaolaj
só, méz

Elkészítés:
A zöldségeket finomra reszeljük, és összekeverjük. Ízesítjük egy leheletnyi sóval, egy kávéskanál mézzel, fél citrom levével, és pár csepp olívaolajjal. Egy órát állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek.

Burgonyasaláta kefirrel (majonéz nélkül)

Hozzávalók:
1 kg burgonya
3 fej lilahagyma, vagy zöldhagyma, esetleg póréhagyma
1 nagy doboz kaukázusi kefir (lehet több is)
só, bors, vagy egyéb fűszer

Elkészítés:
A burgonyát megfőzzük héjában, és karikákra vágjuk a hagyma félékkel együtt. Mindezt sóval, borssal (vagy tetszés szerint) fűszerezzük, és leöntjük bőven kefirrel. (Csak fogyasztás előtt öntsük rá a kaukázusi kefirt, így a saláta szénsavassága és frissessége megmarad.)

Zöld saláta

Hozzávalók:
1 fej saláta
1 fej lilahagyma
2 paradicsom
2-3 uborka
2 paprika
2 zöldhagyma
1 citrom

pár csepp olívaolaj

Elkészítés:
Megmossuk a hozzávalókat. A salátát apróra tépkedjük, a többit karikára, csíkokra vágjuk. Gyengén megsózzuk az egészet, és összekeverjük a kicsavart citromlével és az olívaolajjal.
Hamar fogyasztani kell, mert fonnyad a saláta.

ÉDESSÉGEK

Diós zabkorpás csemege
(diós tészta helyett)

Hozzávalók:
zabkorpa
zabpehely
darált dió
szőlőcukor-por

Elkészítés:
A tetszés szerinti zabkorpát és a zabpelyhet megfőzzük annyi vízben, hogy sűrű massza legyen belőle. Ebből darabolunk késsel, vagy kanállal kicsi galuskákat, és megszórjuk darált dióval, majd szőlőcukorral a tetejét.

Almás-pudingos süti

Hozzávalók:
3 tojás
10 dkg cukor
1 sütőpor
30 dkg liszt
1,5 dl tej
1,5 dl deci olaj
Töltelék:
1 kg alma
10 dkg cukor
2 csomag vaníliás pudingpor
7 deci víz

Elkészítés:
A három egész tojást habosra kavarjuk a cukorral és a sütőporral. Csurgatva belekeverjük az olajat, majd a lisztet és a tejet is felváltva. Simára kavarjuk a tésztát, és kiolajozott tepsiben megsütjük.
A töltelékhez az almát kicsi kockákra vágjuk, feltesszük főni 5 dl cukros vízben. A pudingport elkeverjük cukorral és 2 dl vízzel, és amikor felfőtt az almás víz (és kicsit megpuhult az alma), óvatosan belekeverjük, összefőzzük. Az így elkészített krémet elsimítjuk a megsült piskótán, majd ha kihűlt, hűtőbe tesszük.
(Ez a sütemény nagyon hamar elkészül azoknak, akik még hagyományos süteményeket kedvelik. Más gyümölccsel is lehet helyettesíteni az almát.)

Nasi búzával és zabkorpával

Hozzávalók:
15dkg búzacsíra
10 dkg puffasztott natúr búzaszelet
2 evőkanál zabkorpa
5 dkg darált dió vagy kókuszreszelék
3 dkg mazsola
méz (kb. 3 evőkanál)
kevés gyümölcstea

Elkészítés:
A reszelő durva fokán lereszeljük a puffasztott búzát, és ezt összevegyítjük a többi hozzávalóval. A mazsolát megáztatjuk a frissen leforrázott gyümölcsteával, így a szemek megduzzadnak. Ezt is hozzáadjuk a keverékhez, majd annyi gyümölcsteával öntjük le, hogy masszát lehessen formázni. Golyókat gyúrunk, és ezeket reszelt dióba vagy kókuszreszelékbe forgatjuk.

Sós-mákos szívecskék

Hozzávalók:
30 dkg graham liszt
20 dkg simaliszt
7 dkg vaj
tej
3 dkg élesztő
só, cukor
5 dkg szemes mák
pirospaprika, szezámmag

Elkészítés:

Elkeverem a kétféle lisztet, a mákot és a sót. Az élesztőt megfuttatom kevés cukros langyos tejben. Melegítek még tejet, felolvasztom a vajat, majd összedolgozom mindezt a lisztes keverékkel. Hagyom kelni egy órán át.
A megkelt tésztát kinyújtom ujjnyi vastagra. Szivecskéket (vagy más formákat) szúrok ki a tésztából. Tetejüket megkenem pirospaprikás vízzel, megszórom szezámmaggal. Sütőben megsütöm.

Napraforgós-szezámos golyók

Hozzávalók:
tisztított napraforgómag
méz
szezámmag

Elkészítés:
A napraforgómagot kávédarálón megdaráljuk, és annyi mézet adunk hozzá, hogy golyókat tudjunk formázni a masszából. Szezámmagban megforgatjuk.
Gyorsan elkészülő, egészséges csemege az édességet kedvelőknek.

Gyors pudingos süti

Hozzávalók:
3 egész tojás
10 dkg cukor
1 sütőpor
1,5 dl olaj
1,5 dl tej
30 dkg liszt (amilyet szeretsz)
Krémhez:
2 csomag vaníliás pudingpor
1 l tej
kevés cukor

Elkészítés:
Az egész tojásokat kikavarjuk a cukorral, sütőporral. Hozzáadjuk apródonként az olajat, tejet, és simára keverjük a liszttel. (Nagyon hamar elkészül, a sütő addig bemelegszik). Kiolajozott tepsiben megsütjük a tésztát. Megfőzzük a pudingot, majd a megsült tészta tetejére öntjük, kihűtjük. Kockára vágva tálaljuk.
Nem kell margarin a krémhez, így is finom a sütemény!

Mákos-pudingos süti

Hozzávalók és elkészítés:
előszóban leírt linzertészta alapján

Töltelék:
20 dkg darált mák
15 dkg cukor
tej
pudingpor.

Töltelék elkészítése:
A mákot elkeverjük a cukorral, és annyi meleg tejjel, hogy kenhető legyen. Rásimítjuk a kinyújtott tésztalapra. A pudingot megfőzzük fél liter tejjel, és kevés cukorral, majd ezt is ráöntjük a mákra. Tetejére rakjuk a másik tésztalapot, amit megszurkálunk villával, és megkenjük egy felvert tojással. Előmelegített sütőben megsütjük.

Rácsos pudingos süti

Hozzávalók:
½ kg rétesliszt
10 dkg vaj
15 dkg porcukor
1 sütőpor
pici só
1 egész tojás
2 tojássárgája
annyi tejföl, amennyit felvesz
töltelékhez:
7 dl tej
2 cs. van. pudingpor
15 dkg cukor
2 tojás habja

Elkészítés:
A linzertészta alapján annyi különbséggel, hogy a két tojássárgája is belekerül a tésztába, így kevesebb tejfölt adunk hozzá.
A töltelékhez a pudingot, tejet, cukrot megfőzzük, majd forrón belekeverjük a két tojás habját. A tészta ¾ részét kinyújtuk, a tepsibe fektetjük. Ráöntjük a pudingos krémet, majd a maradék tésztából rácsokat sodrunk. Megsütjük.
Igaz, a pudingpor is tartalmaz színezéket, de mégis, a margarint elkerülhetjük ezzel a töltelékkel.

Almás-kekszes

Hozzávalók:
2 cs. négyzet alakú háztartási keksz
1 kg alma
20 dkg cukor
3 cs. van. pudingpor

Elkészítés:
A kekszet két sorban lerakjuk a tepsibe. 7 dl vízben odatesszük főni a megtisztított, feldarabolt almát, hozzáadjuk a cukrot, pár percig főzzük, míg kissé megpuhul. Közben a pudingport simára kavarjuk 3 dl vízben, és összefőzzük az almával. A masszát melegen ráöntjük a kekszre, kihűtjük. Hűtőben tartva másnapra megpuhul a keksz az almás-puding alatt, könnyen lehet szeletelni.
Nagyon hamar elkészülő, ízletes sütemény.

Abonettes édesség

Hozzávalók:
egy csomag abonett extrudált kenyér
darált dió
méz

Elkészítés:
Az abonett kenyérre mézet csurgatunk, és megszórjuk a darált dióval.
Gyorsan elkészülő, és egészséges nasi.

Joghurtos desszert (fagyi helyett)

Hozzávalók:
1 pohár natúr élőjoghurt
pár szem eper, barack, vagy banán
kis kanál méz (vagy lekvár)
kukoricapehely, vagy búzacsíra

Elkészítés:
A gyümölcsöt villával összetörjük, összekeverjük a joghurttal, és a mézzel. Tetejét megszórjuk kukoricapehellyel.
Hamar elkészülő, friss, tápláló, a nassolási szokást kiváltó desszert. Nincs benne színezék, közelebb áll a természetes állapothoz, mint készen vásárolható társai.