Borsóleves grízkockával
Borsóleves grízkockával
Hozzávalók:
- leveshez:
1/2 kg borsó
3 répa, 2 zöldség, 1 karalábé,
egy paradicsom, egy paprika (idényben)
1 fej vöröshagyma
1 kanál teljes kiőrlésű búzaliszt
só, pirospaprika, szemes bors, köménymag, ételízesítő
petrezselyemzöld
grízkockához:
10 dkg búzadara
fél lilahagyma, 1 szár zöldhagyma, fél pirospaprika (vagy más zöldség)
ételízesítő
Elkészítés:
A borsót, a megtisztított és összevágott zöldségeket felengedjük vízzel, megsózzuk. Amikor felfőtt mindez, beletesszük a fűszereket, a petrezselyemzöld szárát, és a karikára vágott hagymát. Puhára főzzük az egészet. A főzés végén berántjuk a levest.
A grízkockához egy lábasba 2-3 ujjnyi vizet engedünk. Beletesszük az apróra vágott zöldféléket, felfőzzük. Amikor forr a víz, akkor a darát vékony sugárban öntjük a vízbe, közben kevergetve sűrűre főzzük. Ezután ezt a masszát egy olajjal megkent deszkára öntjük, kihűtjük. Hidegen kockákra vágjuk, és levesbetétként adjuk. (Így a tojás kimarad, és ízes levesbetétet kapunk.)