Borsóleves grízkockával

Borsóleves grízkockával

Hozzávalók:

    leveshez:
    1/2 kg borsó
    3 répa, 2 zöldség, 1 karalábé,
    egy paradicsom, egy paprika (idényben)
    1 fej vöröshagyma
    1 kanál teljes kiőrlésű búzaliszt
    só, pirospaprika, szemes bors, köménymag, ételízesítő
    petrezselyemzöld

    grízkockához:
    10 dkg búzadara
    fél lilahagyma, 1 szár zöldhagyma, fél pirospaprika (vagy más zöldség)
    ételízesítő

Elkészítés:

A borsót, a megtisztított és összevágott zöldségeket felengedjük vízzel, megsózzuk. Amikor felfőtt mindez, beletesszük a fűszereket, a petrezselyemzöld szárát, és a karikára vágott hagymát. Puhára főzzük az egészet. A főzés végén berántjuk a levest.
A grízkockához egy lábasba 2-3 ujjnyi vizet engedünk. Beletesszük az apróra vágott zöldféléket, felfőzzük. Amikor forr a víz, akkor a darát vékony sugárban öntjük a vízbe, közben kevergetve sűrűre főzzük. Ezután ezt a masszát egy olajjal megkent deszkára öntjük, kihűtjük. Hidegen kockákra vágjuk, és levesbetétként adjuk. (Így a tojás kimarad, és ízes levesbetétet kapunk.)

Leave a reply