VEGA RECEPTEK

Pár szó a főzésről

Gyakran gondban vagyunk: mit főzzünk, mit tegyünk az asztalra, hogy az ízletes és emellett tápláló legyen.
Amikor a családtagok nem egyszerre vegetáriánusok, eleinte nehéznek tűnik kiszakadni a megszokások közül. Sajnos azonban annyira eltértünk az egészséges táplálkozás medréből, hogy rajtunk, nőkön van a felelősség, hogy valamelyest próbáljuk visszaterelni ezt a folyamatot.
A gabonák fogyasztása több ezer évre nyúlik vissza. Hála Istennek, hogy mára újra terítékre kerültek, és könnyen beszerezhetővé váltak szinte mindenki számára. A gabonák hamar elkészülnek, rendkívül gazdagok ásványi anyagokban, vitaminokban, fehérjékben, és a tészta egy részét ki lehet váltani velük.
Ebben a füzetben apró ötleteket találsz arra, hogyan vegyítheted a megszokott ételeket olyan módon, hogy a „húsevők”, és a „vegások” is kedvükre ehessenek, és a gabonáknak is jusson hely hagyományos ízeink között.
Minden ötlet a jóga érdeme, amely kicsit más szemmel engedi láttatni étkezési szokásainkat.
Javaslom, kísérletezz, alkoss Te is kedved szerint a konyhában!

Vega ötletek

  • A leveseket olaj nélküli rántással is sűríthetjük, főleg akkor, ha a második fogás „nehezebb”.
  • Ez könnyen elkészül: egy kanál teljes kiőrlésű lisztet simára keverünk kevés pirospaprikával, és apránként felengedjük hideg vízzel. Simára keverjük a „rántást”, és mielőtt a leves elkészül, összefőzzük vele.
  • A hagyományos olajos rántás egészségesebb, ha teljes kiőrlésű lisztből készül.
  • A levesek és főzelékfélék, köretek ízesítésére kiváló a bio vegeta, ami bio boltokban kapható.
  • A petrezselyemzöldnek csak a szárát főzzük az ételbe.
  • Az apróra vágott leveleit csak tálaláskor (vagy a kihűlt levesbe) szórjuk, így a C-vitamin tartalmát, és az ízét megőrzi.
  • A kenyeret jól ki lehet váltani tönkölybúza lepénnyel.
  • Készítése: egy maréknyi liszthez adunk egy evőkanál olajat, és annyi vizet, hogy sűrű, formázható tésztát kapjunk. Ezt két kisebb cipóba osztjuk, a fakanál nyelével egy kisebb deszkán kinyújtjuk, és kevés olajban, serpenyőben megsütjük mindkét oldalát. Bármit lehet mellé enni, amit a kenyérhez, de tészta kiváltására is nagyszerű, ilyenkor összetördeljük a lepényt. Ha beplanírozzuk, és kisütjük, kiválthatjuk vele a rántott húst.
  • A tésztát, nokedlit jól lehet helyettesíteni gabonával, például kölessel.
  • Ez úgy készül, hogy a kölest négyszeres vízmennyiségben addig pároljuk, míg puhára duzzadnak a kölesszemek. Tetejére kerülhet túró, káposzta, tört burgonya, vagy édes feltét. Nagyon tápláló, és melegítő gabona.
  • Finom nasit lehet keverni joghurtból, gyümölcsből, mézből.
  • Magunk is elkészíthetjük a házi joghurtot. Ehhez a házi tejet felforraljuk, majd amikor középmelegre hűlik (kb. 45°C-ra), akkor kisebb üvegekbe öntjük, amelybe előzőleg tettünk egy kanál bolti joghurtot. Apránként adjuk hozzá a tejet, hogy simára elegyedjen a joghurttal. Meleg helyen 5-6 óra alatt megalszik, ekkor az üvegekre rátesszük a tetőt, és hűtőszekrénybe tesszük. Pár napig felhasználható az így elkészített házi joghurtunk.
  • A süteményekből kihagyhatjuk a margarint, helyette vajat használunk.
  • Egy linzertészta alaprecept: 50 dkg liszt, 1 sütőpor, pici só, 15 dkg porcukor, 1 tojás, 15 dkg vaj, 2dl tejföl. A lisztet elkeverjük a sütőporral, a sóval, a porcukorral, eldörzsöljük a felengedett vajjal. Hozzáadjuk az egész tojást, a tejfölt, és összegyúrjuk. Két cipóba osztjuk, kinyújtjuk. Tölthetjük almával, mákkal, dióval, kókusszal tetszés szerint.
    Az édességek úgy készülnek, hogy mind a gyomornak, mind az időnknek kedvezőbbek, mint hagyományos, megszokott nassolnivalóink.

Joghurtos desszert (fagyi helyett)

Joghurtos desszert (fagyi helyett) Hozzávalók: 1 pohár natúr élőjoghurt pár szem eper, barack, vagy banán kis kanál méz (vagy lekvár) kukoricapehely, vagy búzacsíra Elkészítés: A gyümölcsöt villával összetörjük, összekeverjük a joghurttal, és a mézzel. Tetejét megszórjuk kukoricapehellyel. Hamar elkészülő, friss, tápláló, a nassolási szokást kiváltó desszert. Nincs benne színezék, közelebb áll a természetes állapothoz, mint

Abonettes édesség

Abonettes édesség Hozzávalók: egy csomag abonett extrudált kenyér darált dió méz Elkészítés: Az abonett kenyérre mézet csurgatunk, és megszórjuk a darált dióval. Gyorsan elkészülő, és egészséges nasi.

Almás-kekszes

Almás-kekszes Hozzávalók: 2 cs. négyzet alakú háztartási keksz 1 kg alma 20 dkg cukor 3 cs. van. pudingpor Elkészítés: A kekszet két sorban lerakjuk a tepsibe. 7 dl vízben odatesszük főni a megtisztított, feldarabolt almát, hozzáadjuk a cukrot, pár percig főzzük, míg kissé megpuhul. Közben a pudingport simára kavarjuk 3 dl vízben, és összefőzzük az

Rácsos pudingos süti

Rácsos pudingos süti Hozzávalók: ½ kg rétesliszt 10 dkg vaj 15 dkg porcukor 1 sütőpor pici só 1 egész tojás 2 tojássárgája annyi tejföl, amennyit felvesz töltelékhez: 7 dl tej 2 cs. van. pudingpor 15 dkg cukor 2 tojás habja Elkészítés: A linzertészta alapján annyi különbséggel, hogy a két tojássárgája is belekerül a tésztába, így

Mákos-pudingos süti

Mákos-pudingos süti Hozzávalók: előszóban leírt linzertészta alapján Töltelék: 20 dkg darált mák 15 dkg cukor tej pudingpor. Töltelék elkészítése: A mákot elkeverjük a cukorral, és annyi meleg tejjel, hogy kenhető legyen. Rásimítjuk a kinyújtott tésztalapra. A pudingot megfőzzük fél liter tejjel, és kevés cukorral, majd ezt is ráöntjük a mákra. Tetejére rakjuk a másik tésztalapot,

Gyors pudingos süti

Gyors pudingos süti Hozzávalók: 3 egész tojás 10 dkg cukor 1 sütőpor 1,5 dl olaj 1,5 dl tej 30 dkg liszt (amilyet szeretsz) Krémhez: 2 csomag vaníliás pudingpor 1 l tej kevés cukor Elkészítés: Az egész tojásokat kikavarjuk a cukorral, sütőporral. Hozzáadjuk apródonként az olajat, tejet, és simára keverjük a liszttel. (Nagyon hamar elkészül, a

Napraforgós-szezámos golyók

Napraforgós-szezámos golyók Hozzávalók: tisztított napraforgómag méz szezámmag Elkészítés: A napraforgómagot kávédarálón megdaráljuk, és annyi mézet adunk hozzá, hogy golyókat tudjunk formázni a masszából. Szezámmagban megforgatjuk. Gyorsan elkészülő, egészséges csemege az édességet kedvelőknek.

Sós-mákos szívecskék

Sós-mákos szívecskék Hozzávalók: 30 dkg graham liszt 20 dkg simaliszt 7 dkg vaj tej 3 dkg élesztő só, cukor 5 dkg szemes mák pirospaprika, szezámmag Elkészítés: Elkeverem a kétféle lisztet, a mákot és a sót. Az élesztőt megfuttatom kevés cukros langyos tejben. Melegítek még tejet, felolvasztom a vajat, majd összedolgozom mindezt a lisztes keverékkel. Hagyom

Nasi búzával és zabkorpával

Nasi búzával és zabkorpával Hozzávalók: 15dkg búzacsíra 10 dkg puffasztott natúr búzaszelet 2 evőkanál zabkorpa 5 dkg darált dió vagy kókuszreszelék 3 dkg mazsola méz (kb. 3 evőkanál) kevés gyümölcstea Elkészítés: A reszelő durva fokán lereszeljük a puffasztott búzát, és ezt összevegyítjük a többi hozzávalóval. A mazsolát megáztatjuk a frissen leforrázott gyümölcsteával, így a szemek

Almás-pudingos süti

Almás-pudingos süti Hozzávalók: 3 tojás 10 dkg cukor 1 sütőpor 30 dkg liszt 1,5 dl tej 1,5 dl deci olaj Töltelék: 1 kg alma 10 dkg cukor 2 csomag vaníliás pudingpor 7 deci víz Elkészítés: A három egész tojást habosra kavarjuk a cukorral és a sütőporral. Csurgatva belekeverjük az olajat, majd a lisztet és a

Diós tészta helyett: diós zabkorpás csemege

Nyers céklasaláta Hozzávalók: zabkorpa zabpehely darált dió szőlőcukor-por Elkészítés: A tetszés szerinti zabkorpát és a zabpelyhet megfőzzük annyi vízben, hogy sűrű massza legyen belőle. Ebből darabolunk késsel, vagy kanállal kicsi galuskákat, és megszórjuk darált dióval, majd szőlőcukorral a tetejét.

Zöld saláta

Zöld saláta Hozzávalók: 1 fej saláta 1 fej lilahagyma 2 paradicsom 2-3 uborka 2 paprika 2 zöldhagyma 1 citrom só pár csepp olívaolaj Elkészítés: Megmossuk a hozzávalókat. A salátát apróra tépkedjük, a többit karikára, csíkokra vágjuk. Gyengén megsózzuk az egészet, és összekeverjük a kicsavart citromlével és az olívaolajjal. Hamar fogyasztani kell, mert fonnyad a saláta.

Burgonyasaláta kefirrel (majonéz nélkül)

Burgonyasaláta kefirrel (majonéz nélkül) Hozzávalók: 1 kg burgonya 3 fej lilahagyma, vagy zöldhagyma, esetleg póréhagyma 1 nagy doboz kaukázusi kefir (lehet több is) só, bors, vagy egyéb fűszer Elkészítés: A burgonyát megfőzzük héjában, és karikákra vágjuk a hagyma félékkel együtt. Mindezt sóval, borssal (vagy tetszés szerint) fűszerezzük, és leöntjük bőven kefirrel. (Csak fogyasztás előtt öntsük

Sárgarépa-cékla-retek saláta

Sárgarépa-cékla-retek saláta Hozzávalók: 2 nagyobb sárgarépa 2 fej cékla 1 kisebb fekete retek 1 citrom olívaolaj só, méz Elkészítés: A zöldségeket finomra reszeljük, és összekeverjük. Ízesítjük egy leheletnyi sóval, egy kávéskanál mézzel, fél citrom levével, és pár csepp olívaolajjal. Egy órát állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek.

Nyers céklasaláta

Nyers céklasaláta Hozzávalók: cékla citrom méz Elkészítés: A céklát nyersen finomra lereszeljük, majd mézzel, citromlével ízesítjük. Kicsit hagyjuk állni, hogy az ízek összeérjenek.

Köles pástétom

Köles pástétom Hozzávalók: köles só, bors, paprika, borsikafű tejföl fokhagyma, zöldhagyma Elkészítés: A kölest ötszörös mennyiségű vízben teljesen puhára főzzük. Elzárjuk a lángot, és még 10 percig hagyjuk dagadni a fedő alatt. Fűszerezzük, majd ha kihűlt, hozzáadjuk a lereszelt fokhagymát, zöldhagymát. Villával kicsit megtörjük még, majd elkeverjük kevés tejföllel. Pirítós kenyérrel tálaljuk.

Búzacsírás pástétom

Búzacsírás pástétom Hozzávalók: tasakos búzacsíra só, bors, majoranna egy fej vöröshagyma két evőkanál olaj víz Elkészítés: A hagymát kockára vágjuk, megfonnyasztjuk pici olajban. Erre kerül a búzacsíra, amit felengedünk annyi vízzel, ami éppen ellepi. Sózzuk, fűszerezzük ízlés szerint, majd felfőzzük, hogy masszává váljon. Kihűtjük, pástétomként használjuk.

Abált szalonna helyett: paprikás sajt

Abált szalonna helyett: paprikás sajt Hozzávalók: 30 dkg Trappista sajt (ha lehet, szögletes) két fej fokhagyma pirospaprika, só, bors Elkészítés: A sajt tetejét és oldalát kockásan beirdaljuk. Elkészítjük a paprikás keveréket: a zúzott fokhagymát, csipet sót, borsot, és pirospaprikát összekeverjük, ezzel megkenjük a sajtot. Hűtőben kicsit összeérleljük az így elkészített paprikás „szalonnát”.

Vörös lencse brokkolival

Vörös lencse brokkolival Hozzávalók: 20 dkg vörös lencse egy kisebb fej brokkoli pár szem burgonya só, bazsalikom, borsikafű olaj, 1 fej hagyma kevés füstölt sajt Elkészítés: Az összevágott hagymát kevés olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a vöröslencsét, pici sót, félpuhára főzzük. Ezután kerül mellé a brokkoli, a kockára vágott burgonya, és a fűszerek. Kevés vízben puhára pároljuk

Barnarizs csicseriborsóval

Barnarizs csicseriborsóval Hozzávalók: 20 dkg barnarizs 10 dkg csicseriborsó olaj, só, bors, pirospaprika hagyma, fokhagyma Elkészítés: A csicseriborsót 24 órára beáztatjuk. Másnap kétszeres vízmennyiségben a gázra tesszük, pici sóval ízesítjük, és egy óra alatt kis lángon puhára főzzük A barnarizst szűrőben átmossuk. Kevés olajon megpirítjuk kissé, majd bő vízzel felengedve, a lángot takarékra véve ezt

Árpa karalábépörkölttel

Árpa karalábépörkölttel Hozzávalók: árpa karalábé só, bors, pirospaprika olaj hagyma Elkészítés: Az árpát főzés előtt tizenkét órával beáztatjuk. Másnap háromszoros vízmennyiséggel 1 óra alatt puhára főzzük, pici só hozzáadásával. A hagymát kockára vágjuk, üvegesre pároljuk az olajban. Beletesszük a kockára vágott karalábét, fűszerezzük, és kevés vízben félpuhára főzzük.

Lencse kölessel (nokedlivel)

Lencse kölessel (nokedlivel) Hozzávalók: 30 dkg lencse 1 fej vöröshagyma kicsi olaj só, pirospaprika, bors 2 dl tejföl 1 kanál liszt 1/2 bögre köles 2 bögre víz (vagy nokedlihez: liszt, tojás) Elkészítés: A lencsét előző este beáztatjuk. Az olajon megfonnyasztjuk a hagymát, rádobjuk a megmosott lencsét, fűszerezzük, sózzuk, majd felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje. Puhára

Székelykáposzta vega módra

Székelykáposzta vega módra Hozzávalók: 1 zellergumó 1 fej vöröshagyma olaj, só, bors, pirospaprika 1 kg savanyú káposzta 2 dl tejföl Elkészítés: A kockára vágott hagymát megfonnyasztjuk, erre tesszük a kockára vágott zellert, és a fűszereket, valamint a savanyú káposztát. Felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje, és puhára főzzük az egészet. Tejföllel, barna kenyérrel tálaljuk.

Diós tészta helyett: Dió mákkal

Diós tészta helyett: Dió mákkal Hozzávalók: 1 bögre köles 20 dkg dió tej méz, vagy szőlőcukor Elkészítés: A kölest két bögre vízzel feltesszük főni, pici sót teszünk bele, majd amikor a vizet magába szívta, megpuhult, egy bögre tejet öntünk még hozzá. Készre főzzük. Tálaláskor a tetejét megszórjuk darált dióval, valamint szőlőcukorral (mézzel). Finom, tápláló, melegítő

Mákos tészta helyett: Köles mákkal

Mákos tészta helyett: Köles mákkal Hozzávalók: 1 bögre köles 20 dkg mák tej méz, vagy szőlőcukor Elkészítés: A kölest két bögre vízzel feltesszük főni, pici sót teszünk bele, majd amikor a vizet magába szívta, megpuhult, egy bögre tejet öntünk még hozzá. Készre főzzük. Tálaláskor a tetejét megszórjuk darált mákkal, valamint szőlőcukorral (mézzel). Finom, tápláló, melegítő

Zellerkrémleves

Zellerkrémleves Hozzávalók: 1 nagy fej zeller 1 kanál liszt, pici tej só, bors, őrölt szerecsendió petrezselyemzöld Elkészítés: A zellert kockára vágjuk, és kevés vízben puhára pároljuk. Kihűtjük, finomra turmixoljuk. Ezután vízzel felöntjük, felforraljuk, behabarjuk a liszttel és a tejjel. Tálalásnál fűszerezzük, megszórjuk bőven petrezselyemzölddel.

Gombapörkölt kölessel

Gombapörkölt kölessel Hozzávalók: ½ kg gomba 1 fej vöröshagyma olaj só, bors, pirospaprika 2 paradicsom, 2 paprika (idény szerint) ½ bögre köles Elkészítés: A hagymát üvegesre pároljuk az olajban. Beletesszük a felkockázott gombát, fűszerezzük, majd hozzáadjuk a kölest, és az egészet puhára pároljuk. Hamar elkészülő, tápláló téli étel. Bármilyen saláta jól illik mellé.

Zellerpörkölt kölessel

Zellerpörkölt kölessel Hozzávalók: 1 fej zellergumó 1 fej vöröshagyma 2-3 evőkanál olaj só, bors, pirospaprika, 2 paradicsom, 2 paprika (idény szerint) 1/2 bögre köles Elkészítés: A hagymát üvegesre pároljuk az olajban. Beletesszük a felkockázott zellert, fűszerezzük, majd hozzáadjuk a kölest, és négyszeres mennyiségű vízben az egészet puhára pároljuk. Hamar elkészülő, tápláló téli étel. Bármilyen saláta

Zeller „Sztroganoff módra” (csirkemell)

Zeller „Sztroganoff módra” (csirkemell) Hozzávalók: 1 fej zellergumó 20 dkg gomba 4 db savanyú ubi 2 dl tejszín 1 fej vöröshagyma olaj, só, bors 2 dkg vaj kis kanál mustár. Elkészítés: A vajon megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát, majd rátesszük a kockára vágott zellert. Kicsit megpirítjuk-pároljuk, majd felöntjük annyi vízzel, ami éppen ellepi. Hozzáadjuk a

Cukkíni sütve

Cukkíni sütve Hozzávalók: 1 cukkíni (hús) 1 kg burgonya só, olaj tetszés szerinti fűszer, lehet grill is 2 paprika, 2 paradicsom 2 fej vöröshagyma, 2 fokhagyma Elkészítés: A felszeletelt cukkínit fűszerezzük, és kiolajozott tepsibe fektetjük. Tetejére a felkarikázott hagyma és zöldségek kerülnek, melléje burgonya. Lehet sütni húst is mellette, ilyenkor alufóliát teszünk a cukkíni és

Bazsalikomos patisszon, vagy padlizsán (csirkemell)

Bazsalikomos patisszon, vagy padlizsán (csirkemell) Hozzávalók: 1 patisszon, vagy 1 padlizsán (csirkemell) 1 fej vöröshagyma bazsalikom, só, olaj, fehérbors 1 citrom Elkészítés: Az olajon megfonnyasztjuk a finomra vágott vöröshagymát, majd a kockára vágott csillagtököt átsütjük rajta. Ezután hozzáadjuk a bazsalikomot, borsot, kevés citromlevet, és gyengén sózzuk. Pici vízzel felöntjük, és puhára pároljuk. Rizi-bizi illik mellé.

Kukoricás-burgonyás leves

Kukoricás-burgonyás leves Hozzávalók: 2 cső zsenge kukorica, vagy fél csomag mirelit 4-5 db burgonya 2 fej vöröshagyma kevés olaj, só, pirospaprika 1 dl tej 2 kanál teljes kiőrlésű liszt biovegeta, majoránna Elkészítés: A megmosott, kisebb kockára vágott burgonyát, a kukoricát, és a felkarikázott hagymát felengedjük vízzel, sózzuk ízlés szerint, fűszerezzük, és puhára főzzük. A lisztet

Tejfölös fejtett bab

Lencsefőzelék Hozzávalók: 1 bögre frissen fejtett szemes bab 2 dl tejföl 1 kanál liszt só, bors, pirospaprika 1 fej vöröshagyma kevés olaj kukoricadara (vagy liszt és tojás) Elkészítés: Az olajban megfonnyasztjuk a hagymát, majd a babot rátesszük, fűszerezzük és vízzel felengedve puhára főzzük. Ezután behabarjuk sűrűre. A kukoricadarát (nokedlit) készítjük el mellé.

Burgonyás tészta helyett: burgonyás köles

Burgonyás tészta helyett: burgonyás köles Hozzávalók: 1 bögre köles 1 fej vöröshagyma 5-6 burgonya só, pirospaprika, bors 2 paprika és 2 paradicsom (idényben) Elkészítés: A hagymát kockára vágjuk, olajban megfonnyasztjuk. Erre kerül az összedarabolt burgonya, és a fűszerek. Kevés lében hagyjuk megpuhulni, majd szűrőlapáttal kiszedjük, és összetörjük a burgonyát. A fűszeres burgonyapüré visszakerül a lébe,

Karalábé leves töltelékkel

Karalábé leves töltelékkel Hozzávalók: 1 nagy fej zsenge karalábé 3 répa, 2 zöldség 1 dl tej 1 kanál liszt só, biovegeta Töltelékhez: 1 kifacsart zsemle vagy barna kenyér szelet 1 tojás só, bors, majoránna, petrezselyemzöld 1 fej vöröshagyma pici olaj Elkészítés: A karalábét és a zöldségeket apróra vágjuk, a sós, vegetás vízben puhára főzzük. Behabarjuk

Burgonyás-zöldbabos

Burgonyás-zöldbabos Hozzávalók: fél kiló zöldbab 1 kiló burgonya, lehetőleg új 4 tojás 2 dl tejföl, 2 dl tej 2 dkg vaj, 2 dkg liszt darabka sima és füstölt sajt olaj, só, vegeta, 2 cikk fokhagyma Elkészítés: A tepsit kiolajozzuk, a nyers, karikára vágott burgonyát lefektetjük benne. Tetejére szórunk sót és vegetát. Erre kerül a karikára

Borsóleves másképpen

Borsóleves másképpenHozzávalók: 1 kg friss, vagy egy csomag mirelit borsó 2-3 burgonya 1 nagy fej zsenge (fehér) karalábé 3 répa, 2 zöldség, petrezselyem só, biovegeta, pirospaprika 1 kanál liszt a rántáshoz Elkészítés: A zöldségeket és a karalábét apróra vágjuk, feltesszük főni a borsóval együtt. Forrás után adjuk hozzá a vegetát, majd mikor kicsit puhulni kezdenek

Karalábé leves

Karalábé levesHozzávalók: 2 fej zsenge karalábé 3 répa, 2 zöldség petrezselyemzöld 1 kávéspohár barna rizs 2 kanál liszt, 1 dl tej só, pár szem feketebors, biovegeta Elkészítés: A karalábékat a reszelő durva fokán legyaluljuk. A répa, zöldségkarikák, és az összekötött petrezselyemszárak társaságában megfőzzük, fűszerekkel ízesítjük. A barnarizst külön edényben puhára főzzük (ha előtte beáztatjuk, hamarabb

Borsópörkölt kukoricával

Borsópörkölt kukoricával Hozzávalók: 1 kg friss borsó, vagy egy csomag mirelit olaj só, bors, pirospaprika 3 paradicsom, és paprika (csak idényben) 2 fej vörös hagyma 1 kanál liszt 1 bögre kukoricadara Elkészítés: A hagymát kockára vágjuk, megdinszteljük kevéske olajon. Erre kerül a feldarabolt paprika és paradicsom. Sózzuk, fűszerezzük, és egy lecsós alapot főzünk belőle. Amikor

Káposztás tészta helyett: káposztás kukorica, vagy köles

Káposztás tészta helyett: káposztás kukorica, vagy köles Hozzávalók: 1 fej édeskáposzta 1 bögre kukoricadara, vagy köles olaj, só, bors (ha kell) Elkészítés: A káposztát lereszeljük, finoman megsózzuk, megdinszteljük pici olajon. (Amikor a mellette tészta is készül, kiveszünk a kásához egy adag káposztát.) A kukoricadara alá is öntök egy kanál olajat, majd annyi vizet öntök rá,

Tökfőzelék

Tökfőzelék Hozzávalók: 1 kisebb tök 1 fej vöröshagyma, 2 cikk fokhagyma fél citrom só, pirospaprika, teljes kiőrlésű liszt kapor 2 dl tejföl Elkészítés: Legyaluljuk a tököt, majd kevés sóval, és a finomra vágott kaporral pároljuk. Közé keverjük az apróra vágott vörös- és fokhagymát is. Amikor a tök megpuhult, citromlével savanyítjuk ízlés szerint. Egy kanál lisztet

Zöldséges burgonyaköret

Zöldséges burgonyaköret Hozzávalók: 1 kg burgonya (újból finomabb) 10 dkg borsó 2 répa biovegeta, só petrezselyemzöld Elkészítés: A burgonyát kockákra vágjuk. Széles edényben kevés vízzel az alján megpároljuk a borsó és répakarikák, és pici só társaságában. Vegetával megszórjuk, majd tálalásnál finomra vágott petrezselymet hintünk rá. Önmagában valamilyen salátával is megállja a helyét.

Túrós tészta helyett: köles túróval

Túrós tészta helyett: köles túróval Hozzávalók: fél bögre köles 2 bögre víz 25 dkg tehéntúró 1 natúr joghurt szezámmag Elkészítés: Egy jól záródó tetejű edényben a kölest négyszeres mennyiségű vízben megfőzzük. A szezámmagot takaréklángon egy kisebb lábasban megpirítjuk, rázogatva közben. Tálalásnál a megfőtt kölesre túrót tördelünk, megszórjuk a pirított szezámmaggal, és meglocsoljuk joghurttal. Amikor egyébként

Petrezselymes újburgonya

Petrezselymes újburgonya Hozzávalók: 1 kg újburgonya petrezselyem bőven só olaj Elkészítés: A burgonyát beáztatjuk vízbe, váltott vízzel megmossuk, és megtisztítjuk. Ezután zacskóba tesszük, öntünk mellé egy kanál sót, és jól megdörzsöljük, hogy a héj nagy része lejöjjön. Szűrőben még egyszer átöblítjük a sótól, és a héjdarabkáktól. (Nem kell hosszas időt tölteni a pucolgatással). Egy jól

Fehérbab leves

Fehérbab leves Hozzávalók: 30 dkg apró szemű fehérbab 3 répa 2 petrezselyemgyökér és zöld 1 karalábé fél paprika és paradicsom 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma só, szemes bors, pirospaprika biovegeta reszelt tészta egy kanál liszt Elkészítés: A babot előző este melegvízbe áztatjuk. Másnap odatesszük főni sós vízbe. Mikor a bab félig a megpuhult, hozzáadjuk

Fasírozott lencséből

Fasírozott lencséből Hozzávalók: 20 dkg lencse só, bors, majoránna, 1 gerezd fokhagyma búzakorpa zsemlemorzsa (lehet barna kenyérből) Elkészítés: A lencsét előző este beáztatjuk, másnap sós vízben puhára főzzük. Kihűtjük, leöntjük a levét, és a maradékot is kinyomjuk belőle szűrőn keresztül. A lencsét áthajtjuk a húsdarálón a fokhagymával együtt. A híg masszához adunk fűszereket, és annyi

Lencsefőzelék

Lencsefőzelék Hozzávalók: 1 csomag lencse só, pirospaprika 1 fej vöröshagyma darabka citromhéj 2-3 babérlevél 2 evőkanál teljes kiőrlésű búzaliszt 1 nagy doboz tejföl (élőflórás) kevés füstölt sajt reszelve Elkészítés: A lencsét előző nap vízbe áztatjuk. Másnap átöblítjük, annyi vízben tesszük fel főni, ami éppen ellepi. Sózzuk, és mellé dobjuk a babérleveleket, valamint a citromhéjat (savanyításra).

Gyros ízesítésű szója (zeller) mártással

Gyros ízesítésű szója (zeller) mártással Hozzávalók: fél csomag szójakocka, vagy egy fej zeller (csirkemell csíkokra vágva) Gyros fűszerkeverék olaj Mártáshoz: 4 doboz natúr joghurt 5 db csemege uborka, vagy 1 kígyóubi fehérbors só, biovegeta 2 cikk fokhagyma köretnek párolt (vagy sült) burgonya Elkészítés: A szójakockákat forrásban lévő biovegetás vízzel leöntjük, hagyjuk duzzadni őket. Ezután leöntjük

Lebbencsleves

Lebbencsleves Hozzávalók: lebbencstészta kb. 5 db burgonya 2 fej vöröshagyma 1 paradicsom, 1 paprika (idényben) petrezselyem, pici zeller zöld só, ételízesítő pirospaprika, teljes kiőrlésű liszt Elkészítés: A lebbencstésztát megpirítjuk kissé a szendvicssütőben. A burgonyát kockára, a hagymát karikára vágjuk. Sós vízben felfőzzük mindezt, beledobjuk a paradicsomot, paprikát, az ételízesítőt, és a zöldet. Ha puhára főttek

Gulyásleves vega módra

Gulyásleves vega módra Hozzávalók: negyed csomag szójakocka, vagy 1 fej zeller, illetve (negyed kiló sovány marhahús) répa, zöldség, karalábé, zeller pár darab burgonya 1 fej vöröshagyma babérlevél, só, szemes bors, pirospaprika, köménymag ételízesítő, egy kanál teljes kiőrlésű búzaliszt petrezselyemzöld Elkészítés: A szójakockákat szendvicssütőben kicsit megpirítjuk. Az edénybe belerakjuk a megtisztított, és feldarabolt zöldségeket, a szóját,

Pirított szójakockák párolt burgonyával

Pirított szójakockák párolt burgonyával Hozzávalók: 1/2 csomag szójakocka (1/2 kg csirkemáj) 3 fej vöröshagyma 3 paradicsom, 3 paprika só, pirospaprika, bors 1 dl paradicsomlé kevés olaj Körethez: 1 kg burgonya kevés morzsolt kukorica 1 répa lereszelve só, ételízesítő Elkészítés: A hagymákat karikára vágjuk, kevés olajban arany szírűre pirítjuk. Hozzáadjuk a szójakockákat, és kérget pirítunk rá.

Borsóleves grízkockával

Borsóleves grízkockával Hozzávalók: leveshez: 1/2 kg borsó 3 répa, 2 zöldség, 1 karalábé, egy paradicsom, egy paprika (idényben) 1 fej vöröshagyma 1 kanál teljes kiőrlésű búzaliszt só, pirospaprika, szemes bors, köménymag, ételízesítő petrezselyemzöld grízkockához: 10 dkg búzadara fél lilahagyma, 1 szár zöldhagyma, fél pirospaprika (vagy más zöldség) ételízesítő Elkészítés: A borsót, a megtisztított és összevágott

Kirántott zeller burgonyasalátával

Kirántott zeller burgonyasalátával Hozzávalók: 1 nagyobb fej zeller (csirkemell filé szeletek) teljes kiőrlésű búzaliszt olaj 1 kg kiló burgonya 2 fej lila hagyma 2 szár zöldhagyma só, bors kaukázusi kefir Elkészítés: A zellert megtisztítjuk, mossuk, és ujjnyi szeletekre vágjuk. Megpároljuk pici só és ételízesítő társaságában. Pár kanál lisztet elkeverünk annyi vízzel, hogy palacsinta-sűrűségű massza legyen.

Zellerszeletek sajttal és tejföllel

Zellerszeletek sajttal és tejföllel Hozzávalók: 1 nagyobb fej zeller (csirkemell filé) 1 nagy doboz tejföl 15 dkg reszelt sajt olaj só, bio vegetea rizs, zöldségek Elkészítés: A zellerszeleteket megkenjük tejföllel, megszórjuk reszelt sajttal, majd a kiolajozott szendvicssütő lapjára fektetjük. Megpirítjuk mindkét oldalukat. Másképpen: a zellerszeleteket planírozzuk: liszt, tojás, reszelt sajt (bőven), és egy kiolajozott tepsibe

Szójaszeletek töltelékkel és cékla salátával

Szójaszeletek töltelékkel és cékla salátával (töltött csirke kiváltására) Hozzávalók: 1 csomag szójaszelet (csirkecomb) bio vegeta teljes kiőrlésű száraz kenyér kevéske reszelt sajt 1 fej vöröshagyma olaj só, bors, majoránna, petrezselyemzöld kevés kefir, vagy 1 tojás Elkészítés: A szójaszeleteket megáztatjuk (vagy kis ideig főzzük), majd a benne maradt nedvességet kinyomjuk. Töltelék: A hagymát olajon megfonnyasztjuk, összedolgoztuk

  • Rendelési idők

    Hétfő: 9:00-12:00
    Kedd: 9:00-12:00
    Szerda: 9:00-12:00
    Csütörtök: 9:00-12:00
    Péntek: 9:00-12:00
    Szombat: Zárva
    Vasárnap: Zárva

    Bejelentkezés szükséges!