VEGA RECEPTEK

Pár szó a főzésről

Gyakran gondban vagyunk: mit főzzünk, mit tegyünk az asztalra, hogy az ízletes és emellett tápláló legyen.
Amikor a családtagok nem egyszerre vegetáriánusok, eleinte nehéznek tűnik kiszakadni a megszokások közül. Sajnos azonban annyira eltértünk az egészséges táplálkozás medréből, hogy rajtunk, nőkön van a felelősség, hogy valamelyest próbáljuk visszaterelni ezt a folyamatot.
A gabonák fogyasztása több ezer évre nyúlik vissza. Hála Istennek, hogy mára újra terítékre kerültek, és könnyen beszerezhetővé váltak szinte mindenki számára. A gabonák hamar elkészülnek, rendkívül gazdagok ásványi anyagokban, vitaminokban, fehérjékben, és a tészta egy részét ki lehet váltani velük.
Ebben a füzetben apró ötleteket találsz arra, hogyan vegyítheted a megszokott ételeket olyan módon, hogy a „húsevők”, és a „vegások” is kedvükre ehessenek, és a gabonáknak is jusson hely hagyományos ízeink között.
Minden ötlet a jóga érdeme, amely kicsit más szemmel engedi láttatni étkezési szokásainkat.
Javaslom, kísérletezz, alkoss Te is kedved szerint a konyhában!

Vega ötletek

  • A leveseket olaj nélküli rántással is sűríthetjük, főleg akkor, ha a második fogás „nehezebb”.
  • Ez könnyen elkészül: egy kanál teljes kiőrlésű lisztet simára keverünk kevés pirospaprikával, és apránként felengedjük hideg vízzel. Simára keverjük a „rántást”, és mielőtt a leves elkészül, összefőzzük vele.
  • A hagyományos olajos rántás egészségesebb, ha teljes kiőrlésű lisztből készül.
  • A levesek és főzelékfélék, köretek ízesítésére kiváló a bio vegeta, ami bio boltokban kapható.
  • A petrezselyemzöldnek csak a szárát főzzük az ételbe.
  • Az apróra vágott leveleit csak tálaláskor (vagy a kihűlt levesbe) szórjuk, így a C-vitamin tartalmát, és az ízét megőrzi.
  • A kenyeret jól ki lehet váltani tönkölybúza lepénnyel.
  • Készítése: egy maréknyi liszthez adunk egy evőkanál olajat, és annyi vizet, hogy sűrű, formázható tésztát kapjunk. Ezt két kisebb cipóba osztjuk, a fakanál nyelével egy kisebb deszkán kinyújtjuk, és kevés olajban, serpenyőben megsütjük mindkét oldalát. Bármit lehet mellé enni, amit a kenyérhez, de tészta kiváltására is nagyszerű, ilyenkor összetördeljük a lepényt. Ha beplanírozzuk, és kisütjük, kiválthatjuk vele a rántott húst.
  • A tésztát, nokedlit jól lehet helyettesíteni gabonával, például kölessel.
  • Ez úgy készül, hogy a kölest négyszeres vízmennyiségben addig pároljuk, míg puhára duzzadnak a kölesszemek. Tetejére kerülhet túró, káposzta, tört burgonya, vagy édes feltét. Nagyon tápláló, és melegítő gabona.
  • Finom nasit lehet keverni joghurtból, gyümölcsből, mézből.
  • Magunk is elkészíthetjük a házi joghurtot. Ehhez a házi tejet felforraljuk, majd amikor középmelegre hűlik (kb. 45°C-ra), akkor kisebb üvegekbe öntjük, amelybe előzőleg tettünk egy kanál bolti joghurtot. Apránként adjuk hozzá a tejet, hogy simára elegyedjen a joghurttal. Meleg helyen 5-6 óra alatt megalszik, ekkor az üvegekre rátesszük a tetőt, és hűtőszekrénybe tesszük. Pár napig felhasználható az így elkészített házi joghurtunk.
  • A süteményekből kihagyhatjuk a margarint, helyette vajat használunk.
  • Egy linzertészta alaprecept: 50 dkg liszt, 1 sütőpor, pici só, 15 dkg porcukor, 1 tojás, 15 dkg vaj, 2dl tejföl. A lisztet elkeverjük a sütőporral, a sóval, a porcukorral, eldörzsöljük a felengedett vajjal. Hozzáadjuk az egész tojást, a tejfölt, és összegyúrjuk. Két cipóba osztjuk, kinyújtjuk. Tölthetjük almával, mákkal, dióval, kókusszal tetszés szerint.
    Az édességek úgy készülnek, hogy mind a gyomornak, mind az időnknek kedvezőbbek, mint hagyományos, megszokott nassolnivalóink.
  • Rendelési idők

    Hétfő: 8-12 13-14
    Kedd: 8-12 13-14
    Szerda: 8-12 13-14
    Csütörtök: 8-12 13-14
    Péntek: 8-12