Gyros ízesítésű szója (zeller) mártással
Gyros ízesítésű szója (zeller) mártással
Hozzávalók:
- fél csomag szójakocka, vagy egy fej zeller (csirkemell csíkokra vágva)
Gyros fűszerkeverék
olaj
Mártáshoz:
4 doboz natúr joghurt
5 db csemege uborka, vagy 1 kígyóubi
fehérbors
só, biovegeta
2 cikk fokhagyma
köretnek párolt (vagy sült) burgonya
Elkészítés:
A szójakockákat forrásban lévő biovegetás vízzel leöntjük, hagyjuk duzzadni őket. Ezután leöntjük a levet róla (burgonya alá felhasználjuk), és közé keverjük a Gyros fűszerkeveréket, így hagyjuk állni jó negyedórát. Ha zellerrel készítjük, akkor a felkockázott zellert fűszerezzük meg.
Teflon edényben olajat hevítünk, beletesszük a fűszeres szóját vagy zellert, és kissé megpirítjuk, majd pároljuk. Ha elkészült, félre téve fedő alatt melegen tartjuk.
Köretnek burgonyát párolunk kevés vegetás vízben, fedő alatt.
Mártáshoz az uborkát finomra reszeljük a sajtreszelőn (lehet héjával is), majd kinyomjuk a levét. Hozzáadunk pici sót, ízlés szerinti fehérborsot, az összezúzott (vagy lereszelt) fokhagymát, végül a joghurtokat. Tálaláskor a tányérra téve ebbe mártogatjuk a sült szóját (zellert).